onsdag 21 mars 2012

Tjäna pengar på Indiens aktiemarknad, med låg avgift.

Läser idag i DN om att Indienfonderna återhämtat sig efter förra årets negativa utveckling. Landet är enormt och kan väl mäta sig med Kina i kommande ekonomisk betydels. Stora delar av landet är väldigt lågt utvecklat idag. Fördelar som kommer med i babgaget är den engelsktalande befolkningen som studerar i hög utsträckning och presterar väl. Inte för att de är smartare utan för att de är fler och då kan vassare studenter vaskas fram, jämfört med ett land på knappt 9 miljoner som Sverige där vi har en mindre befolkning att vaska fram de smartaste studenterna ur.

I framtiden kommer stor del av våra företag att producera utveckla och sälja till Indiens medelklass (och Kinas).

Alltså ska en långsiktig portfölj som pensionssparandet finnas där. Men hur?

Avfifterna är ofta höga vid en investering på marknader utanför Tokyo - London - New York axeln.
Varför, för att det går. Det är en marknad som är svår att komma åt för gemene sparare. Därför väljer vi ofta  en dyr fond, men som avkastar som ett index.

Hur välja den billigaste lösningen för att investera i det Indiska indexet?

Det görs antingen via en direktinvestering på cirka hunda tusen dollar. Något få har och därmed åter hänvisas till dyrare fonder.

Ett antal sparare som är långsiktiga kan gå samman med del av sitt kapital och köpa en lösning som detta billiga Indiska index , det är en smart lösning. Det kostar ca 0,85% att förvalta en sådan lösning per år.

Att föra samman flera sparare som har en lång sparhorisont är något vi gör via marknadstipset.

VIKTIGT - Att spara på detta sätt är inget fondsparande i vanlig bemärkelse då fonden inte är avsedd att avyttra för köp av semester eller kylskåp i snar framtid. Det skulle belasta de övriga spararna med kostander i form av courtage. Självklart går det att avyttra innehavet, men ni förstår skillnaden.

Därför är detta endast en möjlighet för den långsiktige spararen som får ett billigt sparande. Ett sparande där förvaltningsavgiften hela tiden anpassas till vad de faktiska omkostanderna är. Inte till vad ett fondbolag vill tjäna. Kontakta guldkalven@hotmail.com om du är intresserad av att spara billigt i Indien på långsikt.

Vänligen
Marknadstipset - Guldkalven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar