onsdag 28 mars 2012

Bli rik av Burma/Myanmar

Mycket kan sägas om landet Burma och dess styre.
Steg har skett gradvis som kan tolkas positivt senaste tiden. Ännu är landet långt från ett öppet och demokratiskt land. Ett sådant steg åt rätt håll är att valutan tillåts att värderas av marknaden som DN och E24 skriver om idag.

Landet har nyligen kallats det land man helst inte investerar i, ett land där mycket av utvecklignen av hamnar infrastruktur ligger efter i underhåll där något ens finns att underhålla.

Vi väljer dock att se detta som något possitivt. Är landet inte hett nu är investeringarna billiga.

Problemet för oss som investerare att komma åt Burmas aktiemarknad och göra investerinar är betydande.

HUR
Vi har letat fram aktier som verkar i Burma men som handlas på börser öppna för oss investerare. Problemet är att USA och EU satt upp förbud mot direktinvesteringar, vilket kringås genom att handla bolag som har del av verksamheten i Burma. När landet är demokratiskt och sanktioner tas bort uppfattar jag att priserna på tillgångarna kommer att gå upp då landets råvaror då prissätts på en globalmarknad. Inte på en av sanktioner hindrad marknad.

YOMA är ett bolag där du tar del av utvecklingen i Burmas jordbruk samt fastighetsmarknad. Yoma är även verksamt i andra delar tex Kina så det är inte en ren Burmainvestering. Utvecklingen på den tunnt handlade aktien är enastående. Se grafen via bloomberg

Burma har även stora tillgångar gas och timmer.

Ett bolag som har långt gågna projekt med kraftutvinning är SET-listade Italian-Thai Development Plc (ITD) som ska tillverka 3600 - 6000 MV hydrokraft. Men även annan infrastruktur som hamnar är ett område de är stora i. Se börskursen här.

Handel görs med fördel via onlinemäklarna som handlad med cfd då de ger dig åtkomst på markander med låg kostnad. Se dig omkring och jämför de olika erbjudanden som du kan hitta.

Happy investing!
Marknadstipset /Guldkalven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar