söndag 25 mars 2012

Följ inte flocken, tjäna pengar!

Läser med nöje Joel Dahlbergs i E24 text om att få fonder slår index. Där han i andra andetaget säger att det finns ett utberett indexkrameri bland fondförvaltarna.

Varför är det intressant?

För det första:
Problemet är att det inte går att slå ett index, inte för den stora massan år efter år. Det är själva poängen med ett index, det visar vad de flesta fått i avkastning.

Målet för en fond är att ge en högre avkastning än för de flesta, dvs slå index. Det är naturligt för oss att höra. Men, är det klokt att förvänta sig det? Bör den passive spararen i en indexfondförvänta sig att slå index varje år? Det är en motsägelse i sig.

För det andra:
På ett annat sätt har stora fondbolag (och små) problem att de måste "krama" index. För om börsen stiger med 15% så är det ett krav att deras fond även den stigit med samma procentantal, en avvikelse på 0,5% kan få fonden att framställas i sämre dager med ord som fiasko, och vad journalisten kan komma på för stunden. Alltså följer fonderna varandra -slaviskt. Faller börsen så är det säkrare att falla med 10% om alla andra ändå gör det, man tar skydd i massan.

Även om just din fondförvaltare kunde förutse en vikande börs kan han ändå inte sälja med risk att bli jagad av E24 DI samt Joels texter. Det är något fonderna vill undvika.

Så hur ska du göra för att inte känna dig "drabbad" av fondernas indexavkastning?

För den passive är nog index ändå ett ok mål att sträva efter. En fråga du kan ställa dig är - Varför skulle just din passiva stil slå ett index, år efter år? Även om du sparar passivt och får en avkastning som följer index är du ingen förlorare. Du är en sparare och sparare är vinnare i längden.

Låter detta inte upplyftande?

Då kan du välja att bli aktiv. Kanske först med hjälp (ex via aktiesparklubbar som Marknadstipsets eller andra aktörer som du litar på) och sedan om intresse/tid finns att själv utveckla dina kunskaper.

Men att uppfatta dig som förlorare för att du fått indexutvecklingen som avkastning är ett fiasko i sig.

Vänligen
Marknadstipset - Guldkalven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar